Hendrikus Verstappen 1873-1944

Hendrikus Verstappen 1873-1944

1873-1944

 

Hendrikus (Harrie) Verstappen (Frietejong)

herdenking 4 mei 2021 door Jac Verstappen (zoon van Pierre Verstappen en Nelly Hendrix)

Hendrikus (Harrie) Verstappen  *Maasbree, 06-02-1873  -  †Helmond, 11-12-1944

 

Mijn vader Pierre Verstappen (Pierre van Keup) was in de oorlog, toen hij dit meemaakte samen met zijn opa, een jongen van 11 jaar. Hij was met zijn opa achtergebleven in het huis van opa in de polder (dit is het huis waar nu de familie Middelaar woont). De rest van de familie was al vertrokken naar het dorp. De beschietingen worden steeds erger, de Duitsers en de Amerikanen liggen op dat moment tegen over elkaar, en de kogels vliegen in beide richtingen. Ze besluiten om ook te vertrekken, ze gaan richting Naus, Kleine Heitrak, en onderweg daarheen wordt Harrie (zijn opa) in de rug getroffen, maar toch gaat de tocht verder. Bij Naus aangekomen treffen ze niemand meer aan. Zo is het ook bij Tjeuke Claessen en Graad Rooijakkers, uiteindelijk vinden ze onderdak in het kleine huisje tegenover Tjeuke Claessen waarin op dat moment Sjang Beijers woont, maar ook daar was iedereen gevlucht. Opa gaat in de beddekoets liggen, en Pierre vindt een emmer waarin geschilde aardappelen in het water staan. Opa schept met zijn handen water uit de emmer en drinkt het op. 

Als het licht wordt, gaan ze naar Harrie Lenders (die woonde toen waar nu de familie Vrenssen woont) en daar wordt opa door de Duitsers verbonden. Pierre gaat naar huis, naar zijn vader (Keup Verstappen) in de Moostenstraat om hulp te halen om opa naar veiliger streken te brengen, maar hij treft niemand thuis. Dan volgt er een zwart gat in het geheugen van Pierre. Hij weet nog, dat Thij Geris hem bij Naris van Lierop aan de gevel vindt, maar hoe hij daar terecht is gekomen, weet hij niet meer. Waarschijnlijk is hij in paniek door de kogelregen heen gelopen, tot hij buiten de gevechtshandelingen raakt. Thij Geris neemt hem mee naar het klooster. Nu komt er een groepje mensen in actie onder wie in ieder geval volgens Pierre, tante Tru Verstappen en enkele zusters van het klooster, Thij Geris en Bartel Verstappen. Ze halen op het kerkhof een draagbaar en begeven zich naar Harrie Lenders waar opa was achtergebleven. Daar wordt opa op de baar gelegd, en zo gaan ze richting het klooster. De weg tussen Keup Verstappen en het kerkhof ligt een stukje hoger dan de akkers links en rechts, en hier komen ze onder hevig vuur te liggen. Alle helpers duiken de sloot in, en opa Harrie die op de baar ligt, laten ze midden op de weg staan. Gelukkig wordt hij niet, nog een keer geraakt. 

Na een verblijf van enige tijd in de kelder van het klooster, wordt hij naar het ziekenhuis in Helmond gebracht. Daar is hij aan zijn verwondingen op 11 december 1944 overleden. 

Mijn naam is Jac Verstappen, de zoon van Pierre, dus opa Harrie was mijn overgrootvader.